نرخ صفر مالیاتی به عدم اعمال هرگونه مالیات بر درآمد، سود، یا سایر تراکنش‌های مالی اشاره دارد. در برخی کشورها و مناطق مالیاتی، افراد یا شرکت‌ها که درآمدی زیر حد مشخصی دارند، معاف از پرداخت هرگونه مالیات می‌شوند. این تدابیر مالیاتی ممکن است به منظور تشویق سرمایه‌گذاری‌ها، کسب و کارها، یا توسعه اقتصادی در مناطق خاص اتخاذ شود. این نرخ مالیاتی معمولاً در بستر قوانین و سیاست‌های مالیاتی هر کشور تعیین می‌شود و باعث ایجاد تحریک برای فعالیت‌های اقتصادی در مناطق معاف از مالیات می‌شود.

مالیات با نرخ صفر برای واحد های تولیدی در نظر گرفته شده است و یکی از روش های جدید پرداخت مالیات است که از سال 2015 شروع شده است.

نرخ صفر مالیاتی با معافیت مالیاتی متفاوت است اما احتمال دارد بسیاری از مردم تفاوت بین این دو مورد را ندانند. اما خوب است بدانید که این دو مفهوم با یکدیگر متفاوت هستند.

تغییرات در قوانین معافیت مالیاتی با جایگزینی نرخ صفر مالیاتی

در سال 1393 لایحه تغییر قانون مالیات های مستقیم تصویب و برای اجرا به مجلس ارائه شد. این اصلاحات با هدف کاهش وابستگی دولت به درآمدهای نفتی انجام می شود و برای اصلاح نظام مالیاتی و تاثیرگذاری آن در نظام اقتصادی کشور به کار گرفته شد.

بر اساس قانون اصلاحات، برخی مالیات ها صفر درصد محاسبه می شود که نوعی سیاست تشویقی و معافیت های مالیاتی به منظور نظارت دولت بر بنگاه های اقتصادی است.

دانلود نرم افزار حسابداری

تغییرات در قوانین معافیت مالیاتی با جایگزینی نرخ صفر مالیاتی
تغییرات در قوانین معافیت مالیاتی با جایگزینی نرخ صفر مالیاتی

نرخ صفر مالیاتی به چه معناست؟

نرخ صفر مالیاتی به معنای عدم اعمال هرگونه مالیات بر درآمد، سود، یا سایر تراکنش‌های مالی است. این نرخ معمولاً در موارد خاصی اعمال می‌شود و در برخی از کشورها و مناطق مالیاتی وجود دارد. این یعنی کسانی که درآمدی زیر حد مشخصی دارند، معاف از پرداخت هرگونه مالیات می‌شوند.

نرخ صفر مالیاتی در هر کشور و نظام مالیاتی ممکن است متفاوت باشد و بسته به سیاست‌ها و قوانین مالیاتی آن کشور تعیین می‌شود. در برخی موارد، این نرخ مالیاتی به صورت موقتی برای تشویق کسب و کارها، سرمایه‌گذاری‌ها، یا توسعه اقتصادی در مناطق خاص تعیین می‌شود.

معافیت از پرداخت مالیات بر درآمد یا دیگر تراکنش‌های مالی در نرخ صفر مالیاتی می‌تواند به افراد یا شرکت‌ها کمک کند تا سرمایه‌گذاری، توسعه، یا فعالیت‌های اقتصادی خود را در مناطقی با این نرخ مالیاتی بالا ببرند.

مهم است بدانید که نرخ صفر مالیاتی به شرایط و موارد خاصی بستگی دارد و در بیشتر موارد، درآمد یا تراکنش‌های مالی بالاتر از حد مشخصی مشمول مالیات هستند. برای اطلاعات دقیقتر در مورد نرخ مالیاتی و معافیت‌های مالیاتی در کشور خاصی، به قوانین و مقررات مالیاتی آن کشور مراجعه کنید.

قانونگذاران به منظور بهبود وضعیت اقتصادی و حمایت از صنعت و جلوگیری از تعطیلی شرکت‌های خصوصی و افزایش فرصت‌های شغلی، نرخ صفر مالیاتی را مطرح کردند.

به بیانی دیگر، نرخ صفر مالیاتی از سوی قانون گذار برای حمایت از مشاغل خصوصی و بخش تولید وضع می شود. این سیاست های مالی برای معافیت از مالیات اشخاص وضع می باشد که این معافیت ها محدود هستند و مربوط به دوره ای خاص می باشد که توسط قانونگذار تعیین می شود.

مطالب مرتبط: صورت معاملات فصلی

تفاوت بین نرخ صفر مالیاتی و معاف از مالیات چیست؟

 یک شرکت یا واحد اقتصادی با نرخ صفر مالیاتی حتی اگر فعالیت اقتصادی نیز نداشته باشد، باز هم موظف است در پایان سال مالی، اظهار نامه مالیاتی خود را به طور کامل ارائه دهد. در صورت عدم ارائه اظهارنامه مشمول جریمه مالیاتی خواهد شد.

یکی از تفاوت های نرخ صفر مالیاتی با معافیت از مالیات این است که شرکت هایی که نرخ صفر مالیاتی به آنها تعلق می گیرد، برای مدتی تعیین شده مالیات آنها بر اساس نرخ صفر محاسبه و اعلام می شود، اما در معافیت مالیاتی برخی از مشاغل مانند تولید کنندگان گندم به طور دائمی از پرداخت مالیات معاف می شوند. همه ی این سیاست ها برای حمایت از مشاغل بخش خصوصی صورت گیرد. 

دانلود نرم افزار حسابداری

گروه دیگر، عرضه کنندگان کالا و خدمات هستند که اجباری به ارسال اظهارنامه مالیاتی در خصوص مالیات بر ارزش افزوده ندارند. این گروه نیز از پرداخت مالیات معاف هستند و هیچ تکلیفی در مقابل قانون بر آنها نیست.

تفاوت بعدی بین معافیت از مالیات و نرخ صفر مالیاتی این است که معافیت مالیاتی دائمی است ولی نرخ صفر مالیاتی محدود به دوره زمانی مشخصی است و دائمی نیست. نرخ صفر مالیاتی بیشتر  بنگاه های اقتصادی غیر دولتی را دربر می گیرد و به منظور حمایت از کسب و کار های خصوصی است، اما معافیت مالیاتی بیشتر شامل شرکت و موسسات دولتی می شود.

تفاوت بین نرخ صفر مالیاتی و معاف از مالیات چیست؟
تفاوت بین نرخ صفر مالیاتی و معاف از مالیات چیست؟

نرخ صفر در نظام مالیات بر ارزش افزوده

نرخ صفر در نظام مالیاتی بر ارزش افزوده به این معناست که اگر شرکتی برای مدت معینی فعالیت اقتصادی انجام ندهد، پس از گزارش درآمد خود به سازمان مالیاتی، از نرخ مالیات صفر بهره مند می شود. آنچه مهم است این است که اگر شرکتی درآمد خود را به دولت گزارش نکند، جریمه می شود. 

دانلود نرم افزار حسابداری

کدام کسب و کارها شامل نرخ صفر مالیاتی می شوند؟

در صورت که کسب و کار و شرکت‌های تولیدی در مناطقی دایر شوند که کمتر توسعه یافته اند  می توانند از قانون نرخ صفر مالیاتی به مدت ۱۰ سال بهره مند شوند. در ادامه، به افراد و کسب و کارهایی که شامل  معافیت مالیاتی می شوند اشاره می کنیم:

  • واحدهای تولیدی و خدماتی با بیش از۵۰ نفر پرسنل 
  • دفاتر خدمات گردشگری و زیارتی
  • محصولات کشاورزی و کالاهای داخلی غیر نفتی 
  • مؤسسات و سازمان‌های که وابسته به شهرداری‌ها هستند
  • ۲۰ ‌ درصد از درآمد حاصل از صادرات مواد خام 
  • بنگاه‌ها و فعالیت‌های تولیدی، خدماتی و معدنی و معادل ۱۰۰ ‌درصد از درآمد صادرات خدمات 
کدام کسب و کارها شامل نرخ صفر مالیاتی می شوند؟
کدام کسب و کارها شامل نرخ صفر مالیاتی می شوند؟

شرایط استفاده از معافیت های مالیاتی 

برای بهره مند شدن از نرخ صفر در مالیات، اولین شرط این است که اظهارنامه مالیاتی را در موعد مقرر پر‌ کنیم و ارائه دهیم. مدارک زیر برای بهره‌مندی از این سیاست اقتصادی، باید به دولت ارائه شوند:

  • اظهارنامه و اسناد مالیاتی مانند حساب‌های سود و زیان و ترازنامه
  • تحویل دادن دفاتر قانونی به اداره مالیات
  • ارائه مدارک حسابداری کسب و‌ کار

و اما در حوزه فعالیت‌های صادراتی،‌ نرخ صفر مالیاتی به فعالان اقتصادی تعلق می‌گیرد به شرطی که ارز حاصل از صادرات به کشور برگردانده شود. 

دانلود نرم افزار حسابداری

نرخ صفر مالیاتی در مناطق اقتصادی

شرکت ها و بنگاه هایی که در مناطق ویژه اقتصادی مستقر شده اند می توانند برای مدت 2 سال از قانون نرخ صفر مالیاتی برای توسعه و گسترش کسب و کار خود استفاده کنند و به گشترش فرصت های شغلی در آن منطقه کمک کنند.

بر اساس بند «پ» ماده قانون مالیات، چنانچه شرکت اقتصادی در منطقه ویژه اقتصادی و منطقه توسعه نیافته مستقر باشد، این زمان (زمان تعیین شده برای استفاده از قانون معاف از مالیات) 3 سال افزایش می یابد.

 کلیه مشاغل و افراد به منظور بهره مندی از قانون مالیات با نرخ صفر بایستی که اظهارنامه خود را در موعد مقرر پر کنند. به یاد داشته باشید که عدم ارسال اظهارنامه مالیاتی به معنای بهره مندی از نرخ صفر مالیاتی نیست.

نرخ صفر مالیاتی در مناطق اقتصادی
نرخ صفر مالیاتی در مناطق اقتصادی

ارائه اظهارنامه مالیاتی

کلیه افراد و مشاغلی که از قانون نرخ مالیات صفر استفاده می کنند موظف به ارائه اظهارنامه مالیاتی در موعد مقرر هستند و قانون نرخ صفر مالیاتی به معنای عدم ارسال اظهارنامه نیست.

بر اساس قانون مالیات ها، نرخ صفر مالیاتی به شرکت های تولیدی و خدماتی و سایر اماکن  که بیش از 50 نفر نیروی کار دارند تعلق می گیرد.

در صورتی که این شرکت ها در مدت تعیین شده برای معافیت، تعداد کارکنان فعال خود را تا 50 درصد افزایش دهند، به ازای هر سال افزایش تعداد کارگران فعال، یک سال به معافیت از مالیات آنها اضافه می شود.

دانلود نرم افزار حسابداری

نرخ صفر مالیاتی تا چند مدت اعتبار دارد

سال هایی که هر یک از بنگاه های اقتصادی غیر دولتی، مشمول نرخ صفر مالیاتی می شوند به عوامل مختلفی بستگی دارند. نرخ صفر مالیاتی از زمان آغاز کار و تاریخ شروع بهره برداری بنگاه های اقتصادی از قبیل واحدهای تولیدی غیر دولتی و بنگاه های خدماتی همانند بیمارستان، هتل، مراکز گردشگری و غیره محاسبه می شود و عموماً تا 5 سال به طول می انجامد.

پس از پایان 5 سال این دسته از بنگاه ها و تولیدی ها مشمول پرداخت مالیات می شوند. با توجه به مکان فعالیت بنگاه، طول سال هایی که شرکت ها مشمول نرخ صفر مالیاتی می شوند، متغییر است . به فرض مثال شرکت هایی که در مناطق کمتر توسعه یافته فعالیت می کنند می توانند به مدت 10 سال از قانون صفر مالیاتی برخوردار شوند.

و اگر این شرکت ها حتی بعد از 10 سال، هنوز سود نداده باشند و جمع درآمد آنها دو برابر سرمایه ی اولیه ی شروع به کار نباشد، باز هم شامل قانون نرخ صفر مالیاتی هستند.

کلام آخر

همان طور که می دانیم پرداخت مالیات یک وظیفه قانونی است اما مالیات با نرخ صفر به‌ منظور حمایت از کسب‌ و کار بخش تولید، مشاغل خصوصی و بنگاه‌های اقتصادی و تولیدی در نظر گرفته شده است.

تنظیم دقیق صورت‌های مالی و ارائه به‌ موقع اظهارنامه مالیاتی،‌ به  کسب و کار شما کمک می کند که از مواجه با جریمه‌های سنگین مالیاتی نجات پیدا کند.

ما پیشنهاد می کنیم که برای این کار از نرم‌افزار حسابداری استفاده کنید زیرا به دو برابر شدن دقت و صحت انجام امور مالی در زمینه کسب و کارتان کمک می کند. در این مقاله به سوال نرخ صفر مالیاتی چیست؟ پاسخ دادیم، امیدواریم برایتان سودمند واقع شده باشد.