یک حسابدار موفق باید مهارت‌های مختلفی را در طول زندگی کاری خود کسب کند و با برداشتن گام‌هایی در جهت توسعه آن مهارت‌ها، دانش کاملی در مورد آنها کسب کند.

موفقیت در حسابداری مانند هر حرفه دیگری مستلزم داشتن دانش در زمینه های مختلف است که تنها به مهارت های شغلی محدود نمی شود و همچنین نیازمند کسب دانش و تجربه در زمینه های دیگر است. یکی از این چارچوب ها قوانین حسابداری است که مهمترین آنها قوانین بیمه در حسابداری است.

دانلود برنامه حسابداری شخصی

قوانین بیمه در حسابداری

محاسبات مربوط به قوانین بیمه در حسابداری و حق بیمه و حقوق کارگران یک واحد تجاری از وظایف مهم حسابداران محسوب می شود.

قوانین بیمه و تامین اجتماعی مستلزم مطالعه دقیق است و با دانش کافی می تواند به یکی از پردرآمدترین رشته ها برای حسابداران تبدیل شود.

سازمان تامین اجتماعی ایران که متولی پوشش بیمه ای کارگران است، قوانین و مقررات مهمی را برای بیمه شدگان در مشاغل مختلف در نظر گرفته است.

دانستن این قوانین و مقررات برای موفقیت در زندگی حرفه ای شما به ویژه در حسابداری ضروری است.

قوانین بیمه در حسابداری
قوانین بیمه در حسابداری

بیمه چیست؟

بیمه در واقع قراردادی است که بین شرکت بیمه و بیمه گذار منعقد می شود که طی آن شرکت بیمه موظف است در ازای پرداخت حق بیمه توسط بیمه گذار، حمایت یا پوششی را ارائه دهد.

شرکت های بیمه، ریسک را در ازای حق بیمه برآورد و مدیریت می کنند. بخشی از حق بیمه هر قرارداد بر اساس داده های گذشته جمع آوری شده از بسیاری از بیمه نامه های مشابه محاسبه می شود و قبل از ارائه خدمات پرداخت می شود. بهای واقعی هر بیمه نامه تا پایان مدت بیمه نامه مشخص نیست و هزینه آن در پایان محاسبه می شود.

صنعت بیمه به دو بخش عمده تقسیم می شود که یکی مربوط به اموال و دیگری مربوط به خسارت است. بیمه شده مشمول قانون تامین اجتماعی بوده و حق دارد با پرداخت مبالغی بابت حق بیمه از خدمات پیش بینی شده، بهره مند شود.

دانلود برنامه حسابداری شخصی

بیمه قانون تامین اجتماعی در حسابداری

در واقع منظور از حسابداری بیمه تامین اجتماعی، رسیدگی کردن به حساب و کتاب بیمه شدگان تامین اجتماعی می باشد.

مطالب مرتبط: نرم افزار حسابداری ساده

بیمه قانون تامین اجتماعی در حسابداری
بیمه قانون تامین اجتماعی در حسابداری

این قانون حقوق کارگران و کارفرمایان را نسبت به مواردی از قبیل بیمه، مستمری و شرایط آن، ازکارافتادگی و شرایط آن، درمان و غیره تعیین می کند. از جمله مهمترین ارکان ذکر شده در این قانون، بیمه پرسنل است که حسابداران حداقل ماهی یکبار (در محاسبه حقوق و حق بیمه پرسنل) با آن سروکار دارند.

دانلود برنامه حسابداری شخصی

حق بیمه چقدر است؟

طبق قوانین سازمان تامین اجتماعی، هر کارفرما باید درصد معینی از حقوق و مزایای هر یک از کارکنان خود را به عنوان حق بیمه از طرف کارگر و با حق بیمه از طرف کارفرما حداکثر تا در پایان ماه بعد لیست کامل مشخصات را به حساب های مربوطه واریز و ماهانه به دفاتر بیمه محل ارسال شود.

طبق قوانین بیمه در حسابداری مسئولیت پرداخت حق بیمه بر عهده کیست؟

ابتدا باید بدانید که طبق قوانین بیمه در حسابداری، کل حق بیمه 30 درصد حقوق هر فرد است که کارفرما باید 23 درصد آن را به اداره بیمه پرداخت کند و 7 درصد مابقی کسر می شود.

وجوهی که مشمول کسر حق بیمه می شود به صورت زیر است:

  • حقوق، دستمزد و کارمزد.
  • فوق العاده های شغل.
  • اضافه کار، شب کاری و نوبت کاری.
  • فوق العاده خارج از مرکز.
  • فوق العاده انجام کارهای سخت و زیان آور.
  • کمک هزینه خواربار و مسکن.
  • مزد ایام تعطیل و مرخصی استحقاقی.
  • فوق العاده های ثابت و مانند آنها.
  • پاداش به جز مواردی که مشمول کسر حق بیمه نیست.
طبق قوانین بیمه در حسابداری مسئولیت پرداخت حق بیمه بر عهده کیست؟
طبق قوانین بیمه در حسابداری مسئولیت پرداخت حق بیمه بر عهده کیست؟

جایگاه حق بیمه ایران در دنیای کارفرمایان

به نظر می رسد بین حق بیمه دریافتی بیمه شدگان و کارفرمایان و خدمات ارائه شده توسط نهاد تامین اجتماعی به افراد تحت پوشش تعادل و تناسبی وجود ندارد.

بنابراین کارفرمایان ایرانی با پرداخت 35 درصد حق بیمه، 20 درصد از کارفرما، 7 درصد از بیمه شده، 3 درصد از دولت و 2 درصد مالیات کارآموز، بالاترین حق بیمه را نسبت به کشورهای مشابه پرداخت می کنند.

دانلود برنامه حسابداری شخصی

مبنای نرخ حق بیمه چیست؟ سازمان بیمه های اجتماعی

نرخ حق بیمه در ایران بر اساس مفاد ماده 28 قانون بیمه های اجتماعی (مصوب 1354) معادل 30 درصد حقوق، انفرادی و مزایای هر بیمه شده و 3 درصد مشارکت تعیین می شود. دولت و 2 درصد از حقوق کارگران به عنوان حق کارآموزی تخفیف داده می شود، ربطی به سازمان تامین اجتماعی ندارد.

نرخ حق بیمه در هر یک از سیستم های تامین اجتماعی با توجه به حجم خدمات و حمایت های مورد تعهد تعیین می شود و در حال حاضر سازمان تامین اجتماعی با ارائه 18 نوع خدمات مختلف نسبت به بسیاری از کشورهای مشابه خدمات متنوع تری را به بیمه شدگان ارائه می کند. و همچنین طبق بررسی ها و اطلاعات موجود، نرخ حق بیمه در بسیاری از کشورهای اروپایی، آسیایی و آفریقایی بالاتر از نرخ حق بیمه در ایران است.

پرداخت غرامت در قوانین بیمه توسط حسابداری چگونه است؟

غرامت قطعی که به نقص عضو تعلق می گیرد،مبلغی است که به طور کامل برای جبران نقص عضو با جبران تقلیل درآمد به فرد صدمه دیده پرداخت می گردد.

 مبلغ این غرامت بر اساس کمیسیون بیمه مشخص می گردد و در بعضی مواقع علاوه بر غرامتی که بیمه متقبل می شود، دادگاه‎ های عمومی شرکت کارفرما را محکوم می کنند تا مبلغی بیشتر در ازای صدمات وارد شده به فرد، پرداخت نمایند.

پرداخت غرامت در قوانین بیمه توسط حسابداری چگونه است؟
پرداخت غرامت در قوانین بیمه توسط حسابداری چگونه است؟

چه نوع بیمه‌هایی در حسابداری وجود دارد؟

در حسابداری، انواع بیمه‌های مختلف وجود دارد که ممکن است بر اساس نیازهای هر سازمان متفاوت باشد. برخی از انواع بیمه‌های معمول در حسابداری عبارتند از: بیمه تأمین اجتماعی، بیمه سلامت، بیمه ثالث و بیمه مسئولیت عمومی.

چه دسته‌بندی‌هایی برای هزینه‌های بیمه در حسابداری وجود دارد؟

هزینه‌های بیمه در حسابداری می‌توانند در دسته‌بندی‌های مختلف قرار بگیرند. برخی از دسته‌بندی‌های رایج شامل موارد زیر است:

 

  • هزینه بیمه عمومی: شامل هزینه بیمه سلامت، بیمه ثالث و بیمه مسئولیت عمومی است.
  • هزینه بیمه اجتماعی: شامل هزینه بیمه تأمین اجتماعی برای پرداخت به صندوق تأمین اجتماعی و کارکنان است.
  • هزینه بیمه موارد خاص: ممکن است هزینه‌های بیمه مربوط به حوادث خاص مانند بیمه آتش سوزی یا بیمه زلزله نیز وجود داشته باشد.

چگونه هزینه‌های بیمه در حسابداری ثبت می‌شوند؟

هزینه‌های بیمه در حسابداری معمولاً با استفاده از حساب‌های مربوطه ثبت می‌شوند. به طور معمول، در دفتر کل یا دفتر فرعی، برای هر نوع هزینه بیمه یک حساب ایجاد می‌شود. مانند “هزینه بیمه سلامت”، “هزینه بیمه تأمین اجتماعی” و غیره. در زمان پرداخت هزینه بیمه، مبلغ مربوطه از حساب پرداخت به حساب بیمه منتقل می‌شود.

سخن پایانی

 بیمه یکی از مباحث مهم در زمینه شغلی می باشد که هر دو گروه کارگر و کارفرما باید به خوبی از آن مطلع باشند. حسابدار یک شرکت به عنوان کسی که رسیدگی به امور بیمه را بر عهده دارد،  موظف است که از  قوانین بیمه  به عنوان مهمترین اطلاعات در زمینه حسابداری آگاهی داشته و آنها را به کار ببندد.

دانلود برنامه حسابداری شخصی

کارفرمایان و حسابدارها در حیطه تسهیل امور بیمه کارکنان خود می توانند از نرم افزارهای حسابداری استفاده کنند که با قوانین کشور مطابقت دارند و مدام با این قوانین به روز رسانی می شوند. 

در این مقاله به بررسی قوانین بیمه در حسابداری پرداختیم، امیدواریم برایتان سودمند واقع شده باشد.