دسته‌بندی عملیات مالی به سطوح مختلف باعث می‌شود بتوانیم انبوهی از اطلاعات مالی را به شکل منظم در اختیار داشته باشیم. با کدینگ حسابداری می‌توانیم عملیات دسته‌ بندی رویداد های مالی را انجام دهیم.

اگر می‌خواهید بدانید کدینگ در حسابداری چیست و انواع آن کدام است این مطلب را تا آخر بخوانید.

مطالب مرتبط: چطور مالیات سوپر مارکت ها را محاسبه کنیم؟

کدینگ در حسابداری چیست؟

کدینگ به دسته‌ بندی حساب‌ ها گفته می‌شود که معمولا به شکل درختی انجام می‌شود و سطوح مختلفی دارد. همچنین در سرشاخه‌ ها و زیر شاخه‌ ها کد های متنوعی به کار می‌رود تا بتوانیم به راحتی آن‌ ها را از هم تشخیص دهیم.

دانلود نرم افزار حسابداری ساده

ضرورت استفاده از کدینگ در حسابداری چیست؟

برای اینکه بدانیم کدینگ در حسابداری چیست باید با اهداف یا ضرورت استفاده از آن آشنا باشیم. کدینگ از مباحث مهم در حسابداری است که با اهداف زیر مورد استفاده قرار می‌گیرد.
کدینگ در حسابداری موجب استاندارد کردن رویداد های مالی و یکپارچه‌ سازی آن‌ ها مطابق یک فرمت مخصوص می‌شود.
اعمال کدینگ در حسابداری موجب ثبت رویداد های مالی و افزایش دقت و سرعت برای پردازش آن‌ ها می‌شود. همچنین با استفاده از کدینگ حسابداری، خطای نیروی انسانی به حداقل می‌رسد.

یکی دیگر از اهداف کدینگ در حسابداری افزایش تحلیل و بررسی‌ های مالی برای سرمایه‌ گذاری است. همچنین با استفاده از عملیات کدینگ می‌توان میزان دارایی را محاسبه کرد تا قدرت تصمیم‌گیری مدیران افزایش پیدا کند.

ضرورت استفاده از کدینگ در حسابداری چیست؟
ضرورت استفاده از کدینگ در حسابداری چیست؟

البته باید بدانید کدینگ حسابداری و ثبت رویداد های مالی یک فعالیت تخصصی است که فقط افرادی با اطلاعات کافی حسابداری یا مدیران از عهده انجام آن برمی‌آیند. به این ترتیب با کدینگ صحیح بسیاری از مشکلات مالی و حسابداری واحد های اقتصادی مختلف برطرف می‌شود.
همچنین نکات مهمی که در کدینگ حسابداری باید مورد توجه قرار بگیرد، استاندارد های حسابداری، فعالیت شرکت، کنترل داخلی و گزارشات درون سازمانی و برون سازمانی است.

دانلود نرم افزار حسابداری ساده

انواع کدینگ در حسابداری کدام است؟

برای اینکه بدانیم کدینگ در حسابداری چیست باید انواع آن را هم بشناسیم. موارد زیر مهم‌ ترین انواع کدینگ حسابداری است.

  • کدینگ بر اساس حروف اول حساب‌ها

یکی از ساده‌ ترین شیوه‌ های کدینگ در حسابداری، کدینگ حفظی یا کدینگ بر اساس حروف اول حساب‌ ها است که بر اساس مختصر نویسی و علامت‌ گذاری انجام می‌شود. در این شیوه حرف اول کلمات برای بازه‌ ای از کلمات استفاده می‌شود.

  • کدینگ متوالی

کدینگ متوالی که با نام کدینگ پی در پی یا سریالی هم شناخته می‌شود، یکی دیگر از شیوه‌ های دسته‌ بندی رویداد های مالی است. در این روش لازم است حسابدار اعداد را به صورت پشت سر هم به اطلاعات و داده‌ ها اختصاص دهد.

  • کدینگ سلسله مراتبی

یکی دیگر از شیوه‌ های کدینگ اطلاعات و داده‌ ها در حسابداری با نام کدینگ سلسله مراتبی شناخته می‌شود. این روش جزو پرکاربرد ترین روش‌ های کدینگ است که نظم و دقت بالایی دارد و حسابدار با محدودیت تعداد حساب‌ ها و اطلاعات مواجه نمی‌شود.

  • کدینگ توده‌ای

کدینگ توده‌ ای فقط برای یک دوره مالی کاربرد دارد و به یک حساب اختصاص دارد.

  • کدینگ وجهی

یکی دیگر از انواع کدینگ حسابداری کدینگ وجهی است که در آن اعداد و کد ها به عنوان یک قرارداد استاندارد در نظر گرفته می‌شوند و هر عدد معرف حساب خاص یا زیر مجموعه‌ های آن است.

ساختار استاندارد کدینگ حسابداری

برای اینکه بدانیم کدینگ در حسابداری چیست باید ساختار استاندارد آن را بشناسیم. کدینگ در حسابداری ساختار های متفاوتی دارد که شامل موارد زیر است.

ساختار استاندارد کدینگ حسابداری
ساختار استاندارد کدینگ حسابداری
  • گروه حساب

یکی از لایه‌ های ساختار استاندارد کدینگ در حسابداری، صورت حساب‌های مالی است که در آن همه بدهی‌ های جاری و غیر جاری، میزان درآمد و هزینه و سرمایه‌ گذاری و سودبر قرار می‌گیرند. این سطح با نام گروه حساب شناخته می‌شود.

  • حساب کل

در لایه حساب کل صورت‌ های حساب مالی تعریف می‌شوند و نیاز ها و فعالیت‌ های یک شرکت را تحت پوشش قرار می‌دهند. به عبارت دیگر در این سطح حساب‌ های شرکت به ارقام کوچک‌ تر تقسیم می‌شود.

  • حساب معین

در ساختار کدینگ حسابداری، سطح حساب معین به تقسیم شدن حساب‌ های کل به حساب‌ های کوچک و جزئی گفته می‌شود. حساب‌ های تفضیلی 1 و حساب تفضیلی 2 حساب‌ های خرد شده‌ ای هستند که با نام حساب تفضیلی شناخته می‌شوند و باعث می‌شوند طبقه‌ بندی و شناسایی حساب‌ ها آسان شود.

دانلود نرم افزار حسابداری ساده

جمع بندی
مدیران به ابزار های مناسب برای دسته‌ بندی اطلاعات و مدیریت بهتر مجموعه نیاز دارند. کدینگ در حسابداری اقدام موثری است که باعث می‌شود مدیران بتوانند داده‌ ها را دسته‌ بندی کنند و در مواقع نیاز به راحتی به آن‌ ها دسترسی داشته باشند. در این مطلب سعی کردیم اطلاعات کاملی در پاسخ به سوال کدینگ در حسابداری چیست در اختیار شما قرار دهیم.