میزان درآمد صاحبان مشاغل مختلف با هم تفاوت دارد که سازمان امور مالیاتی این تفاوت را مبنای گروه بندی مشاغل و شفاف‌سازی تکالیف مالیاتی قرار داده است. بر این اساس صاحبان کسب و کارهای مختلف که شامل اشخاص حقیقی است در گروه‌های مختلفی قرار می‌گیرند.

در این مطلب قصد داریم اطلاعات کامل و دقیقی درباره گروه بندی مشاغل مالیاتی 1402 و تکالیف مالیاتی آن‌ها در اختیار شما قرار دهیم. پیشنهاد می‌کنیم تا پایان این مطلب همراه ما باشید.

دانلود برنامه حسابداری

گروه‌بندی مشاغل مالیاتی

گروه‌بندی مشاغل مالیاتی به دسته‌بندی مختلف شغل‌ها و فعالیت‌های اقتصادی مربوط به اشخاص حقیقی و حقوقی بر اساس معیارهای مختلف برای تعیین میزان و نحوه پرداخت مالیات می‌پردازد. در ایران، سازمان امور مالیاتی کشور با توجه به ماهیت فعالیت‌ها و میزان درآمد حاصل از آن‌ها، مشاغل را به گروه‌های مختلف تقسیم‌بندی می‌کند. این تقسیم‌بندی می‌تواند شامل موارد زیر باشد:

گروه الف مشاغل مالیاتی: صاحبان کسب و کارهای پردرآمد

مطابق آئین نامه سال 1394 با گروه‌بندی مشاغل میزان مالیات پرداختی کسب و کارهای مختلف بر اساس حجم فعالیت و میزان درآمد آن‌ها مشخص شد. بنابراین تمام صاحبان مشاغل که درآمد خود را در اظهارنامه 2 سال گذشته معادل یا بیشتر 15 میلیارد تومان ثبت کرده‌اند جزو گروه الف مشاغل مالیاتی قرار می‌گیرند.
البته مطابق آیین‌نامه گروه بندی مشاغل مالیاتی 1402 گروه‌های زیر هم بدون در نظر گرفتن مبلغ درآمد طبق اظهارنامه جزو گروه الف و مشاغل پردرآمد دسته‌بندی می‌شوند.

دانلود برنامه حسابداری

  • صادرکنندگان و واردکنندگانی که کارت بازرگانی دارند
  • صاحبان صرافی
  • صاحبان هتل‌های 3 ستاره به بالا
  • صاحبان کارخانجات بزرگ و شرکت‌های حمل و نقل زمینی، دریایی و هوایی
گروه‌بندی مشاغل مالیاتی
گروه‌بندی مشاغل مالیاتی

مدارک مهمی که صاحبان مشاغل گروه الف باید آن‌ها را نگهداری کنند و بر اساس آن‌ها رویدادهای مالی را ثبت نمانید شامل اطلاعات هویتی، موجودی کالاهای اول و پایان دوره، صورت‌حساب سود و زیان، ترازنامه، اطلاعات شرکا و اطلاعات دفاتر قانونی است.

مطالب مرتبط: چطور مالیات سوپر مارکت ها را محاسبه کنیم؟

گروه ب مشاغل مالیاتی: صاحبان کسب و کارهای با درآمد متوسط به بالا

مطابق آئین نامه گروه بندی مشاغل مالیاتی 1402 کسانی که درآمد حاصل از فروش کالا و خدمات آن‌ها مطابق اظهارنامه مالیاتی 2 سال پیش، بیشتر از 5 میلیارد تومان و معادل 15 میلیارد تومان باشد و کسانی که درآمد قطعی آن های طی 2 سال گذشته بین 5 تا 15 میلیارد تومان باشد در گروه ب مشاغل مالیاتی قرار می‌گیرند.

گروه ب بر اساس آئین نامه گروه بندی مشاغل مالیاتی 1402 موظف است مدارک و اسناد هر سال مالی را نگهداری و در دفاتر قانونی ثبت کند و در زمان‌های معین شده، مدارک مورد نیاز را به سازمان امور مالیاتی ارسال کند.

مدارکی که این گروه مالیاتی باید در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار گیرد شامل اطلاعات دقیق هویتی، میزان درآمد مشمول مالیات و بخشودگی‌های مالیاتی، اطلاعات مربوط به درآمد، کمک‌های اهدایی و اطلاعات مربوط به حساب‌های بانکی است.

دانلود برنامه حسابداری

گروه ج مشاغل مالیاتی: کسب و کارهایی با درآمد پایین

در آئین نامه گروه بندی مشاغل مالیاتی 1402 گروه سوم دسته‌بندی مشاغل که با نام گروه ج شناخته می‌شود شامل صاحبان کسب و کارهای کوچک هستند. گروه ج درآمدی کمتری از گروه الف و ب دارند. البته مدیرانی که کسب و کارهای جدیدی را در مدت کوتاه‌تر از 3 سال شروع کرده‌اند هم در این گروه قرار می‌گیرند.

مطالب مرتبط: آموزش استعلام مالیات کارتخوان با کد ملی

میزان مالیات اشخاص حقوقی چقدر است؟

همان‌طور که پیش از این هم گفتیم مطابق گروه ‌بندی مشاغل مالیاتی 1402 فقط افراد حقیقی شامل گروه بندی می‌شوند. اما به این معنی نیست که افراد حقوقی از پرداخت مالیات معاف هستند.

میزان مالیات اشخاص حقوقی چقدر است؟
میزان مالیات اشخاص حقوقی چقدر است؟

افراد حقوقی هم مطابق قوانین باید هر سال در زمان مشخص شده مدارک مربوط به کسب و کار را برای سازمان امور مالیاتی ارسال کنند. تمام اشخاص حقوقی هنگام شروع کار کد مالیاتی دریافت می‌کنند و زمان‌بندی پرداخت مالیات برای آن‌ها مشخص می‌شود.

جریمه پرداخت نکردن مالیات چقدر است؟

قانون گذار به منظور جلوگیری از فرار مالیاتی قوانین و مقررات خاصی را تدوین کرده که صاحبان مشاغل موظف به تبعیت از آن‌ها هستند. در صورتی که اشخاص حقیقی از زمانبندی مشخص شده تبعیت نکنند، مشمول پرداخت جریمه می‌شوند. همانطور که میزان پرداخت مالیات در گروه‌بندی مشاغل 1402 تعیین شده و برای گروه‌های شغلی مختلف متفاوت است، میزان جریمه هم برای افراد حقیقی و حقوقی متفاوت است.

دانلود برنامه حسابداری

بهتر است بدانید به درآمد اظهار نامه عملکرد اشخاص حقیقی 30 درصد و به اشخاص حقوقی 10 درصد جریمه تعلق می‌گیرد.

آیا امکان تقسیط مالیات وجود دارد؟

یکی از سوالات متداول مودیان مالیاتی این است که می‌توانند مالیات را به صورت قسطی پرداخت کنند یا خیر. بهتر است بدانید برخی از مالیات‌ها امکان پرداخت قسطی دارند. به طور مثال صاحبان مشاغل امکان پرداخت مالیات بر ارزش افزوده به صورت قسطی را دارند.

جمع بندی
سازمان امور مالیاتی صاحبان مشاغل را بر اساس اصول و معیارهای خاصی به سه گروه تقسیم می‌کند. در این مطلب سعی کردیم اطلاعات کامل و دقیقی درباره گروه بندی مشاغل مالیاتی 1402 در اختیار شما قرار دهیم.