با شنیدن عنوان مدیر مالی چه چیزی در ذهن شما تداعی می شود؟ پول، هزینه، حقوق و مزایا و … کلماتی هستند که ممکن است به آنها فکر کنید. مدیریت مالی یکی از بخش های حیاتی سازمان یا شرکت است که فعالیت های مهمی انجام می دهد. به هر حال وقتی صحبت از امور مالی و پول می شود، نمی توان از کنار آن به سادگی عبور کرد. مدیر مالی کیست و چه وظایفی بر عهده دارد؟ چگونه مدیر مالی شویم؟ برای رسیدن به پاسخ این سوال ها، ادامه مطلب را از دست ندهید.
مدیر مالی کیست و چه وظایفی دارد؟
قبل از پرداختن به موضوع چگونه مدیر مالی شویم؟ باید پیش زمینه هایی را در این موضوع داشته باشید. یکی از این پیش زمینه ها، آشنایی با مدیر مالی و وظایف آن است. به طور مختصر می توان گفت که مدیر مالی، بخش رسیدگی به امور حسابداری و سلامت مالی شرکت یا سازمان را برعهده دارد. تمامی گزارش های مربوط به عملکرد مالی، سرمایه گذاری، هزینه ها و … در اختیار مدیر مالی قرار می گیرد.
برای تبدیل شدن به یک مدیر مالی موفق، ابتدا باید تجربه عملی در حوزه حسابداری کسب شود. آشنایی کامل با حسابداری شرکت های خدماتی، تولیدی و بازرگانی ضروری است.
- حسابداری خدماتی: مربوط به شرکت هایی است که خدمات ارائه می دهند، مانند شرکت های حسابرسی یا کارگاه هایی که خدماتی مانند برشکاری انجام می دهند.
- حسابداری بازرگانی: در این نوع حسابداری، شرکت ها کالا خرید و فروش می کنند بدون اینکه تولیدی در کار باشد.
- حسابداری تولیدی: شامل شرکت هایی است که از مواد اولیه برای تولید کالا استفاده می کنند، مانند تولید اسباب بازی، کیک و شیرینی یا پوشاک.
از جمله مهم ترین وظایف مدیر مالی، می توان به برنامه ریزی در راستای اهداف بلند مدت و ارائه برنامه و استراتژی مناسب مالی سازمان اشاره کرد. در واقع وجود مدیر مالی برای هر شرکت و سازمان حیاتی است. مخصوصا شرکت هایی که با اعداد و ارقام به صورت مستقیم سروکار دارند.
البته همانطور که اشاره شد، مسئولیت ها و وظایف مدیر مالی به اعدا و ارقام ختم نمی شود و در تصمیم گیری های مهم مالی سازمان هم نقش بسزایی دارد.
برخی از مهم ترین وظایف مدیر مالی به شرح زیر هستند:
برای این که بدانید چگونه مدیر مالی شویم؟ بهتر است وظایف این شغل را بهتر بشناسید.
- کمک به هیئت مدیره یا مدیر عامل در خصوص تصمیم گیری های مالی
- نظارت بر فعالیت های کارکنان بخش حسابداری و مالی
- تهیه و تنظیم صورتحساب های مالی
- ارائه گزارش های مربوط به فعالیت های تجاری
- بررسی گزارشات مالی و ارائه راهکار هایی در راستای کاهش هزینه ها
چگونه مدیر مالی شویم؟
برای این که بتوانید به یک مدیر مالی موفق تبدیل شوید، بعد از آشنایی با فعالیت ها و وظایف کلی آن، باید یک سری مهارت های لازم در این زمینه را هم داشته باشید. مهارت های مدیر مالی به موفقیت بیشتر در محیط کار کمک زیادی می کند. اگر این مهارت ها را داشته باشید، تبدیل به یک مدیر مالی ماهر و توانمند خواهید شد.
مدیر مالی ماهر به شرکت یا سازمان مربوطه در پیشرفت امور مالی کمک بسزایی خواهد کرد. در ادامه برخی از مهم ترین مهارت های لازم برای این که چگونه مدیر مالی شویم را بررسی خواهیم کرد.
- رهبری (Leadership)
به هر حال وقتی با عنوان مدیر یا مدیریت سروکار داریم، ناگزیر باید رهبری یا لیدری را هم بپذیریم. دلیل این امر هم کاملا واضح است؛ مدیران با دیگر افراد سازمان به صورت مستقیم سروکار دارند. این موضوع در مورد مدیر مالی هم صدق می کند. مدیر مالی با بخش های مرتبط با حسابداری و امور مالی در ارتباط است. به همین دلیل باید توانایی رهبری داشته باشد.
- ارتباطات موثر
برای پیشرفت کار در محیط اداری، یک مدیر مالی موفق، باید توانایی بالایی در برقراری ارتباط با کارکنان بخش مربوطه و سایر بخش ها داشته باشد. از سوی دیگر مدیران مالی باید توانایی برقراری ارتباط با سایر ارگان ها و شرکت ها را هم داشته باشند تا آمار و گزارش های دقیق تری در اختیار اعضای هیئت مدیره قرار دهند.
- سازماندهی امور
همانطور که اشاره کردیم، یکی از مهم ترین وظایف مدیر مالی، ارائه صورتحساب ها، گزارش های مالی و … به مدیران ارشد است. به همین دلیل مدیر مالی باید توانایی درک انواع قرارداد ها، برآورد های مالی، جداول و … را داشته باشد.
- توانایی حل مسأله
نمی توان از کنار این موضوع به سادگی گذشت که مدیران با مسائل مختلفی سروکار دارند. امور مالی ازجمله بخش هایی است که مسائل پیچیده زیادی دارد. به همین دلیل یک مدیر مالی خوب، باید توانایی حل مسأله بالایی داشته باشد. منظور از حل مسأله، پیدا کردن مشکلات موجود و ارائه راهکار های موثر برای برطرف کردن آنهاست.
مطالب مرتبط: انباردار کیست؟ شرح وظایف مسئول انبار
تبدیل شدن به یک مدیر مالی؛ سخت یا دشوار؟
تبدیل شدن به یک مدیر مالی می تواند دشوار باشد، زیرا برای این کار فرد باید تجربه عملی در حسابداری انواع شرکت ها، مانند شرکت های خدماتی، تولیدی و بازرگانی داشته باشد. همچنین، باید در زمینه هایی مانند معاملات فصلی، مالیات بر ارزش افزوده، سامانه مودیان، اظهارنامه عملکرد، تهیه صورت های مالی و روند رسیدگی های مالیاتی تسلط کامل پیدا کند.
هر چند ممکن است برخی افراد عنوان “مدیر مالی” را به خود اختصاص دهند، اما برای واقعی بودن این عنوان و تبدیل شدن به یک مدیر مالی حرفه ای، باید تمام این مهارت ها را به طور عملی یاد گرفت و تجربه کرد. بنابراین، تبدیل شدن به یک مدیر مالی نیازمند کسب تجربه و دانش گسترده است و می توان گفت که این مسیر دشوار و چالش برانگیز است.
چه مهارت ها و دانشی برای تبدیل شدن به یک مدیر مالی حرفه ای ضروری است؟
یک مدیر مالی باید علاوه بر تسلط کامل بر انواع حسابداری ذکر شده، دانش کافی در زمینه های زیر نیز داشته باشد:
- معاملات فصلی
- مالیات بر ارزش افزوده
- سامانه مودیان
- اظهارنامه عملکرد
- تهیه صورت های مالی
- آشنایی با روند رسیدگی های مالیاتی
فقط پس از کسب این مهارت ها و تجربه عملی در اجرای آن ها می توان به عنوان یک مدیر مالی حرفه ای فعالیت کرد.
سخن آخر
در این مطلب به بررسی این موضوع که چگونه مدیر مالی شویم، پرداختیم. تبدیل شدن به یک مدیر مالی خوب نه خیلی دشوار است و نه خیلی ساده! اولین و اساسی ترین نکته در خصوص تبدیل شدن به مدیر مالی، داشتن دانش تخصصی در این زمینه است. کسب مهارت های لازم در این زمینه به موفقیت بیشتر شما در مدیریت مالی کمک زیادی خواهد کرد.