مالیات مستقیم به مالیاتی گفته میشود که به طور مستقیم از درآمد و دارایی های اشخاص حقیقی دریافت میشود. سازمان امور مالیاتی با تصویب طرح های تشویقی و جرایم مالیاتی سعی کرده مودیان و صاحبان مشاغل را به پرداخت مالیات تشویق کند.
یکی از موارد با اهمیتی که مودیان باید با آن آشنایی داشته باشند، تبصره ماده 100 مالیات مستقیم است که در این مطلب قصد داریم آن را توضیح دهیم. تا پایان این مطلب همراه ما باشید.
تبصره ماده 100 مالیات چیست؟
تبصره ماده 100 به منظور تشویق مودیان برای پرداخت مالیات تنظیم شده است. در این تبصره بیان شده در صورتی که مجموع فروش سالیانه صاحبان مشاغل مختلف به میزان 100 برابر سقف معافیت مالیاتی باشد دیگر نیازی به ثبت نام اظهارنامه مالیانی وجود ندارد و مودیان معاف میشوند.
البته فقط مودیانی میتوانند از تبصره ماده 100 مالیات مستقیم برخوردار شوند که تا پایان خرداد ماه نسبت به ثبت نام اظهارنامه مالیاتی سال قبل اقدام کنند و دفاتر و مدارک مالی را به اداره مالیات ارائه نمایند. باید دقت داشته باشید که سازمان امور مالیاتی هر سال این تبصره قانونی را برای مودیان و صاحبان برخی از گروه های شغلی در نظر میگیرد اما سقف آن با سقف سال های قبل متفاوت است.
سقف تبصره ماده 100 مالیات مستقیم چقدر است؟
سوال مشترک اغلب مودیانی که مشمول استفاده از تبصره ماده 100 قانون مالیات مستقیم هستند این است که سقف استفاده از این طرح تشویقی چقدر است؟
بهتر است بدانید بر اساس قانون بودجه که در سال 1402 تصویب شده است، سقف تبصره معادل 6 میلیارد و 720 میلیون تومان برای مودیان اشخاص حقیقی گروه های اول تا سوم است.
مطالب مرتبط: اشخاص حقیقی و حقوقی چه کسانی هستند؟
مشمولین استفاده از تبصره ماده 100 مالیات مستقیم چه کسانی هستند؟
مطابق قانون بودجه، تمامی صاحبان مشاغل که میزان فروش یا خدمات ارائه شده آن ها در سال پیش، حداکثر 100 برابر سقف مالیاتی یعنی 6 میلیارد و 720 میلیون تومان باشد جزو مشمولین این ماده قانونی هستند.
البته صاحبان مشاغل به شرطی میتوانند از این ماده قانونی استفاده کنند که فرم مالیات مقطوع را در درگاه خدمات الکترونیکی بارگذاری نمایند. مزیت مهمی که مشمولان این تبصره قانونی از آن برخوردار میشوند این است که الزامی به نگهداری از اسناد و مدارک ماده قانونی فوق ندارند و معاف هستند. البته لازم است مودیان مالیاتی در سال های پیشین بدهی مالیاتی نداشته باشند.
شرایط لازم برای مودیانی که قصد بهرهمندی از مزایای تبصره ماده 100 قانون مالیات مستقیم دارند؟
صاحبان مشاغل که میخواهند از مزایای تبصره ماده 100 مالیات مستقیم استفاده کنند باید شرایط زیر را داشته باشند.
مجموع فروش کالا و خدمات مودی مالیاتی در سال گذشته باید حداکثر 6 میلیارد و 720 میلیون تومان یعنی به میزان حداکثر 100 برابر سقف مالیاتی باشد.
کسانی میتوانند از شرایط ویژه و تشویقی این تبصره مالیاتی استفاده کنند که مالیات سال گذشته را به طور مقطوع پرداخت کرده باشند و بدهی نداشته باشند یا اینکه اعتراضی به برگ تشخیص سازمان امور مالیاتی نداشته باشند.
مودیان موظف اند تا زمان پایان مهلت ثبت نام اظهارنامه مالیاتی درخواست استفاده از این تبصره قانونی را ثبت و ارسال نمایند.
نحوه ثبت نام برای استفاده از مزایای تبصره ماده 100 قانون مالیات مستقیم چگونه است؟
نحوه ثبت نام اظهارنامه مالیاتی ماده 100 قانون مالیات مستقیم به صورت زیر است.
- ابتدا مشمولین استفاده از این ماده قانونی، باید وارد درگاه ملی خدمات مالیاتی به آدرس my.tax.gov.ir شوند و با ثبت نام در سامانه، اطلاعات مورد نیاز نظیر کد ملی، رمز عبور و عدد تصویر امنیتی را وارد نمایند.
- با ورد این اطلاعات کدی برای مودی ارسال میشود که باید آن را در سامانه وارد کند و وارد سامانه ثبت نام اظهارنامه مالیاتی تبصره ماده 100 شود.
- در مرحله بعد لازم است مودی اطلاعات پرونده مالیاتی را مطالعه و در صورت صحیح بودن اطلاعات آنها را تایید نماید و سال عملکرد و نوع فعالیت خود را مشخص کند.
- در نهایت صفحه ای برای مودیان مالیاتی باز میشود که میتوانند اطلاعات هویتی خود را مشاهده نمایند و در صورتی که مغایرتی نداشت آن را تایید کنند تا وارد مرحله بعد شوند و داده های مربوط به مبالغ فروش را وارد کنند تا قبض مالیاتی صادر شود.
جمع بندی
صاحبان مشاغل در صورت واجد شرایط بودن میتوانند برای ثبت نام اظهارنامه مالیاتی از تبصره ماده 100 مالیات مستقیم استفاده کنند. در این مطلب سعی کردیم اطلاعات کاملی درباره این تبصره قانونی در اختیار شما قرار دهیم.