معاملات فصلی یکی از اصطلاحات جدیدی است که در قوانین مالیاتی کشورمان جای خود را باز کرده و توانسته کسب و کارهای مختلفی را تحت تاثیر قرار دهد. در این مقاله سایت چالاک در خدمت شما همراهان عزیز هستیم تا اطلاعاتی در این باره در اختیار شما عزیزان قرار دهیم.

 دانلود نرم افزار حسابداری شخصی

دریافت صورت معامله باعث سرعت بخشیدن به فرآیند تعیین مالیات و صرفه جویی در زمان می شود. این قانون چند سالی است که در ایران با نام اظهار معاملات فصلی وجود دارد. در این روش افراد صاحب کسب و کار موظفند فهرست معاملاتی را که انجام داده اند به صورت فصلی به سازمان مالیاتی ارائه کنند.

صورت معاملات فصلی
صورت معاملات فصلی

اگر بخواهیم تعریف دقیق تری از معاملات فصلی ارائه دهیم، می توان گفت: معاملات فصلی شامل کلیه خرید و فروش هایی است که اشخاص حقیقی و حقوقی در یک زمان معین انجام می دهند. مدت زمان تعیین شده از ابتدای سال تقویمی شروع می شود و مدت آن سه ماه است.

و فرد باید ظرف این سه ماه فهرستی از کلیه معاملات خود تهیه کند و اطلاعات مربوط به این معاملات و سایر اطلاعات لازم را در اختیار سازمان امور مالیاتی قرار دهد. پس با ما همراه باشید تا برای شما توضیح دهیم که گزارش معاملات فصلی چیست؟

 دانلود نرم افزار حسابداری شخصی

جدول زمانی معاملات فصلی:

مالیات فصلی در ایران از سال ۱۳۷۳ آغاز شد و در قانونی به نام پیوست مالیاتی کشور مطرح شد. برای اینکه دولت بتواند درآمدهای مالیاتی خود را پیش‌بینی کند، از افرادی که باید کارت اقتصادی دریافت می‌کردند، موظف شد صورت‌حساب تراکنش‌های سه ماهه خود از جمله خرید و فروش‌های انجام شده در سه ماهه را ارائه کنند.

مطالب مرتبط: چگونه حسابداری کنیم؟

دوره زمانی

در سال 1380 ماده 169 به تصویب رسید و سختگیری بیشتری برای افراد در این زمینه ایجاد شد. در نهایت این قانون در سال 1390 به طور کامل اجرا شد و اشخاص حقیقی و حقوقی موظف به دریافت کد اقتصادی و درج آن در معاملات خود و در نهایت ارائه معاملات فصلی به سازمان مالیاتی شدند.

بنابراین در سال 1393 این قانون اصلاح شد و در حال حاضر این قوانین طبق اصلاحات نهایی در سال 1393 اجرا می شود.

 

چه کسانی ملزم به ارائه تراکنش های فصلی هستند:

طبق ماده 169 گزارش معاملات فصلی برای سه گروه الزامی است. گروه اول اشخاص حقوقی شامل شرکت ها، گروه دوم اشخاص حقیقی گروه 1 و بازرگانانی که ملزم به پرداخت مالیات بر ارزش افزوده هستند، گروه سوم هستند.

چه کسانی ملزم به ارائه تراکنش های فصلی هستند
چه کسانی ملزم به ارائه تراکنش های فصلی هستند

استثناهای قانون صورت معاملات فصلی

البته این قانون نیز مانند هر قانون دیگری استثناهایی دارد که دانستن آنها خوب است پس با ما همراه باشید.

1- وارد کردن شماره اقتصادی الزامی نیست:

مواردی وجود دارد که نیازی به درج شماره اقتصادی در قالب معاملات فصلی نیست.

2- فروش کالا و ارائه خدمات به مصرف کنندگان 

در مورد مشاغلی از قبیل زراعت، پرورش ماهی و غیره، همه مندرج در ماده 81.

3- خرید از سازمان هایی که نیازی به ثبت نام در سامانه مالیاتی ندارند.

به عنوان نهادهای دولتی

4- معاملاتی که به پنج درصد حد نصاب می رسد و با شخص حقیقی انجام می شود.

در چه مواردی می توانید از ارسال فاکتور معاف شوید:

مواردی هم هست که نیازی به ارسال فاکتور نیست. از جمله این موارد می توان به گزینه های زیر اشاره کرد.

  • معاملات اوراق بهادار و سود مربوطه
  • حق اشتراک ترجیحی و عملیات بورسی شرکت
  • آنها از جریمه صندوق های تعاون، بانک ها، صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی، صندوق های قرض الحسنه و موسسات اعتباری غیربانکی دارای مجوز بهره مند می شوند.
  • انجمن های خیریه، سازمان های مردمی و غیره.
  • جوایز، کمک هزینه تحصیلی و هدایا
    مبالغی که بابت خسارات، حقوق، حق تمبر و حق الثبت و … به دستگاه های اجرایی پرداخت شده است.
  • وجوهی که برای اخذ مالیات از ساختمانی که مردم در آن کار می کنند پرداخت می شود.

مدت زمان ارسال تراکنش های فصلی چقدر است:

همچنین در بالا گفته شد که معاملات فصلی در بازه زمانی سه ماهه برای سازمان امور مالیاتی تنظیم شود. لذا لازم است اشخاص حقیقی و حقوقی در چهار فصل سال اقدام به این امر نمایند. یعنی این کار باید هر فصل یک بار انجام شود.

 

مدت زمان ارسال تراکنش های فصلی چقدر است
مدت زمان ارسال تراکنش های فصلی چقدر است

ناگفته نماند که فرصت هر فصل تا پایان فصل نیست و این کار باید حداکثر 1.5 ماه پس از آخرین فصل انجام شود. به عنوان مثال، این کار را می توان تا 15ماه در بهار انجام داد.

 دانلود نرم افزار حسابداری شخصی

اگر شرکتی در اواسط سال شروع به کار کند، شرکت باید از ابتدای سه ماهه تا ابتدای سال مالی یک گزارش فصلی تهیه کند، سپس گزارش معاملات خود را از ابتدای سال مالی تا پایان سال بنویسد. از سه ماهه ای که در آن آغاز شد.

در مواقعی ممکن است مهلت ارسال گزارش فصلی عملیات توسط وزیر اقتصاد تمدید شود.

 

نحوه ارسال تراکنش های فصلی:

بر اساس مفاد ماده 169، مبادلات فصلی باید به صورت الکترونیکی ارسال شود و به هیچ وجه نباید به اشتباه انجام شود زیرا سازمان مالیات آن را قبول نمی کند. معمولاً از دو روش برای ارسال تراکنش های فصلی استفاده می شود. که به شرح زیر می باشد.

1. روش آنلاین برای ارسال پیشنهادات فصلی

اولین روش انجام معاملات فصلی روش آنلاین است. در این روش سرمایه گذار نیاز به بررسی سیستم دارد و سپس اطلاعات تراکنش خود را مرحله به مرحله وارد سامانه کرده و در نهایت فرم معاملات فصلی را ارسال می کند.

نحوه ارسال تراکنش های فصلی
نحوه ارسال تراکنش های فصلی

2. روش آفلاین برای ارسال تراکنش های فصلی

در این روش مودی باید به وب سایت سازمان مراجعه کرده و نرم افزار موجود در آن را دانلود کرده و سپس نرم افزار را نصب کرده و به صورت آفلاین و بدون نیاز به اینترنت اقدام به ارسال تراکنش های فصلی کند.

البته ناگفته نماند که در آخرین لحظه باید به اینترنت متصل شوید و اطلاعات را ارسال کنید.

علاوه بر این نرم افزار حسابداری نیز می تواند در این زمینه به مودی کمک کند که مودی می تواند نرم افزار مورد تایید سازمان مالیاتی را دانلود کرده و کار خود را با آنها انجام دهد و در نهایت کار استرداد شارژ را انجام دهد.

جریمه، عدم ارائه گزارش های فصلی

عدم ارائه صورت فصلی معامله، عدم ارسال کد اقتصادی یا ابلاغ کد اقتصادی خود به دیگری با استفاده از کد اقتصادی شخص دیگری معادل 10 درصد مبلغ معامله جریمه خواهد شد.

در صورت تسلیم اسناد با تأخیر یا بیش از موعد مقرر، مؤدیان باید جریمه ای معادل یک درصد از معامله ای را که اسناد بابت آن تأخیر ارائه شده است بپردازند. توجه داشته باشید که در صورت عدم ارائه کد اقتصادی توسط فروشنده یا خریدار، باید کد اقتصادی خود را همراه با اطلاعات طرف مقابل به سازمان امور مالیاتی ارائه دهید.

نحوه ارسال صورت سه ماهه حرکات مالی

نحوه ارسال اظهارنامه سه ماهه عملیات به این صورت است که شرکت ها، موسسات تجاری و اشخاص حقیقی باید با مراجعه به لپ تاپ اداره دارایی، اطلاعات خود را ثبت و مدارک لازم را ارسال کنند. 

نحوه ارسال صورت سه ماهه حرکات مالی
نحوه ارسال صورت سه ماهه حرکات مالی

کسانی که موظف به ارسال صورت های فصلی هستند.

کلیه اشخاص حقیقی و حقوقی شرکت ها موظف به ارائه مدارک به سازمان امور مالیاتی می باشند.

 دانلود نرم افزار حسابداری شخصی

معافیت در ارسال فهرست معاملات فصلی

  • برخی مشاغل جهت ارسال گزارشات فصلی طبق ماده ۱۶۹ قانون مالیات های مستقیم دارای معافیت هایی می باشند. این معافیت ها شامل موارد زیر می باشد:
  • فروش کالا و خدمات به مصرف کننده نهایی
  • معامله با مشمولین ماده ۸۱ ( شاغلین حوزه های کشاورزی، دام پروری، دام داری، پرورش ماهی و زنبور عسل و … )
  • معامله با اشخاص حقیقی با مبلغ تا ۵ درصد حد نصاب « معامله های کوچک موضوع قانون برگزاری مناقصه ها » ( این مبلغ در سال ۹۸، شانزده میلیون و چهارصد هزار ریال بوده است. )‌
  • خرید از فروشندگانی که ملزم به ثبت نام در نظام مالیاتی نیستند. ( ارگان ها و نهاد های دولتی )

به جز این موارد، برای معامله های مودیان زیر نیز معافیت‌هایی ذکر شده است:

  • خرید و فروش و سود و کارمزد اوراق بهادار
  • خرید و فروش سهام شرکت و حق تقدم سهام یا سهام شرکت
  • سود و کارمزد جریمه های بانک ها، صندوق تعاون، صندوق های حمایت از توسعه بخش کشاورزی، موسسه های اعتباری غیر بانکی مجاز و صندوق های قرض الحسنه
  • حق عضویت اعضا مجامع حرفه ای، احزاب و انجمن ها و تشکل های غیر دولتی دارای مجوز از مراجع ذی صلاح
  • کمک ها، جوایز و هدیه های بلاعوض
  • مبالغی که با عنوان جرائم و خسارات، انواع عوارض و مالیات ( به جز مالیات و عوارض مالیات بر ارزش افزوده )، حق ثبت، حق تمبر، حقوق گمرکی و مواردی مانند این ها به دستگاه های اجرائی پرداخت می گردد.
  • وجود پرداختی بابت حق شارژ و نگهداری ساختمان محل فعالیت و آبونمان های پرداختی
نحوه ارسال صورت سه ماهه حرکات مالی
نحوه ارسال صورت سه ماهه حرکات مالی

صورت معاملات فصلی چیست و چرا مهم است؟

صورت معاملات فصلی، گزارشی است که شامل تراکنش‌های مالی کسب و کار در طول یک فصل مالی است. این گزارش به کسب و کار کمک می‌کند تا درک دقیقی از عملکرد مالی خود در طول یک دوره زمانی خاص داشته باشد.

چه اطلاعاتی در صورت معاملات فصلی وجود دارد؟

صورت معاملات فصلی شامل اطلاعات مالی مهمی است که شامل درآمدها، هزینه‌ها، سود یا زیان، بدهی‌ها، بستانکاری‌ها و سایر تراکنش‌های مالی مربوط به کسب و کار است.

چرا باید صورت معاملات فصلی را بصورت منظم و دقیق تهیه کرد؟

تهیه منظم و دقیق صورت معاملات فصلی به کسب و کار این امکان را می‌دهد تا ارزیابی دقیقی از عملکرد مالی خود داشته باشد. این گزارش به مدیران و سایر صاحبان سهام، بانک‌ها، مشاوران مالی و مقامات مالیاتی کمک می‌کند.

چه فرایندی برای تهیه صورت معاملات فصلی وجود دارد؟

فرایند تهیه صورت معاملات فصلی شامل جمع‌آوری اطلاعات مالی، ثبت تراکنش‌ها، تراز کلی و مانده حساب‌ها، تهیه صورت سود و زیان، بررسی دقیق و صحت اطلاعات و در نهایت تهیه گزارش است.

چه فوایدی دارد که یک کسب و کار صورت معاملات فصلی را به صورت منظم و دقیق تهیه کند؟

تهیه منظم و دقیق صورت معاملات فصلی به کسب و کار کمک می‌کند تا بهبود‌های مالی، الگوهای هزینه، کنترل بدهی‌ها و بستانکاری‌ها، ارزیابی عملکرد مالی و اطمینان از رعایت قوانین و مقررات مالیاتی را بهبود بخشد.

اگر می خواهید صورت معاملات فصلی را به بهترین شکل ممکن ارسال کنید، باید تجربه و دانش زیادی در این زمینه داشته باشید. اگر در این زمینه مهارت لازم را ندارید، بهتر است به مشاور مالیاتی خود که دانش و اطلاعات لازم در این زمینه را دارد و می تواند این کار را به بهترین نحو ممکن انجام دهد، بگذارید، زیرا اگر در تهیه معاملات فصلی کوتاهی کنید. در صورت اشتباه باید جریمه بپردازید.